artister 2009

.

BJÖRN BLOMQVIST 

Björn Blomqvist är utbildad vid Sibelius Akademien i Helsingfors och Finska Nationaloperans operastudio. Han engagerades 1996 vid Kungliga Operan i Stockholm, där han sjungit ett flertal av de stora bas-partierna som t ex Sarastro (Trollflöjten/Mozart), Falstaff (Muntra fruarna i Windsor/Nicolai), Sparafucile (Rigoletto/Verdi), Oroveso (Norma/Bellini) och Kecal (Brudköpet/Smetana). Förutom sitt engagemang vid Stockholmsoperan har Björn framträtt vid Finska Nationaloperan, Savonlinna Operafestival, Kammeroper Schloss Rheinsberg och festivalen i Caesarea i Israel.

Som konsertsångare har Blomqvist framträtt över hela Norden och även i Tyskland och Frankrike. Även lieder-repertoaren, i synnerhet den finska, ligger honom varmt om hjärtat. Vid sidan av sin verksamhet som sångare arbetar Björn Blomqvist som sångpedagog, bl.a vid Operahögskolan, och även aktivt med att utveckla musiklivet på Åland. Sedan 2008 är han rektor vid Ålands Musikinstitut.


MATHIAS KJELLGREN 

Mathias Kjellgren föddes 1973. Han studerade vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm 1991-96 där han tog såväl kyrkomusiker- som solistdiplomexamina. Därefter följde utlandsstudier, bl a i Frankrike och Spanien, där han belönades med ”Diploma de Organo".

År 1997 blev Mathias Kjellgren fast engagerad som organist i S:ta Maria Magdalena kyrka i Stockholm. Vid sidan av detta bedriver han en omfattande konsertverksamhet i många europeiska länder samt i Sydafrika och USA. Han har dessutom gjort ett stort antal cd- och radioinspelningar.

Mathias Kjellgren är dirigent för KFUM-kören i Stockholm och Tyresö Kammarkör.


WOLFRAM SYRÉ 

Wolfram Syré studerade orgel, cembalo och musikvetenskap i Frankfurt am Main, Hamburg och Paris för bl a Wolfgang Stockmeier, Marie-Claire Alain (orgel) och Hugo Ruf (cembalo). Han har deltagit i mästarkurser för bl a Anton Heiler, Ton Koopman (orgel) och Joos van Immerseel (cembalo).

Wolfram Syré har diplomexamen i orgel- och cembalospel och har doktorerat med sin avhandling om den tyske tonsättaren och organisten Vincent Lübeck. Från 1972 till 1981 var han organist i Kreutzbergkirche i Bonn och konstnärlig ledare för ”Bonner Kreutzbergkirchekonzerte”. Mellan 1981 och 2000 var Syré anställd som organist i Johanniskirche i Stade och konstnärlig ledare för orgelfestivalen ”Vincent-Lübeck-Tage”. Sedan 2001 är han kantor i Sande kommun i Larsnes i Norge och konstnärlig ledare för orgelfestivalen ”Orgelsommar i Sande”. 2003 var han lärare vid Griegakademin i Bergen.

Wolfram Syré har skrivit artiklar i många orgeltidskrifter, framträtt i radio och TV samt gjort CD-inspelningar. Han har spelat in samtliga Vincent Lübecks och Franz Tunders orgelverk på Arp-Schnitgerorglar i Stade och i Norden. Wolfram Syré genomför regelbundet turnéer i många länder i Europa.


PATRICK KABANDA 

Patrick Kabanda, som föddes i Uganda, utvecklade sitt orgelintresse då han var korist i Namirembekatedralen i Kampala. Mellan åren 1996 och 1998 studerade han vid Brevard College i North Carolina. Efter erhållet orgeldiplom (Bachelor’s and Master’s Music degrees) belönades han 2003 med William Schumans pris för sina framgångar. Kabanda var i början av sin karriär anställd som skolorganist och lärare i musik vid Phillips Academy i Andover i Massachusetts. Han har också varit anställd som organist i ”Emanuel A.M.E-church”, i ”Church of The Intercession” och i ”Wall Street’s Trinity Church” i New York.

Patrick Kabanda gjorde sin Europadebut i St. Paul-katedralen i London och återvände till USA 2004 med konserter bl a i ”Alice Tully Hall” i Lincoln Center, St. Patrick-katedralen i New York och ”The Busch Hall” vid Harvarduniversitetet. Han har som gästsolist framfört Saint-Saëns stora ”Orgelsymfoni nr 3” tillsammans med ”Swarthmore College Orchestra” i Philadelphia. Under en turné i Uganda och Kenya experimenterade Patrick Kabanda med att blanda afrikanska och västerländska instrument. Vidare gav han konserter och undervisade musikstuderande i orgel, piano, improvisation och musikteori.


ROMAN GRYŃ 

Roman Gryń är utbildad vid Frederic Chopin-Musikakademin i Warszawa, Polen, där han år 1983 tog solistdiplomexamen. Därefter följde utlandsstudier, bl.a. för professorerna Timofiej Dokshicer och Edward Tarr i Bayreuth, Tyskland. Han har deltagit i mästarklasser och trumpettävlingar i Pabianice (1980) och Gdansk (1985).

Gryń började arbeta 1983 som förste trumpetist vid Polska Statsfilharmonin i Warszawa. 1986-1988 var han solist vid Pommern-filharmonin i Bydgoszcz och 1986-2007 konsertmästare vid Poznans statsfilharmoni. Han har även samarbetat med en rad orkestrar, bl.a. med Capella Bydgostiensis, Brandenburgische Staatsorchester i Frankfurt och Northamptonshire County Youth Concert Band i Birmingham, Storbritannien. Med dessa orkestrar uppträdde han i Europas samtliga länder och även i USA och Kanada. Han har grundat en kammarensemble "Poznan Brass Quintet" och med gruppen "Tutti e Solo" konserterat och spelat in CD-skivan ”Polsk Barock”.

Roman Gryń är professor i trumpetspel vid Musikakademin i Bydgoszcz och i Poznan. Han sitter ofta i tävlingsjuryn vid internationella mästerskapskurser och festivaler. Han leder även workshops och interpretationskurser inom orkester- och kammarmusik.


BOGDAN NARLOCH 

Bogdan Narloch som föddes 1958, började sin utbildning i musikgrundskolan i Chelmno, Polen och därefter i musiklyceet i Gdansk-Wrzeszcz. Han fortsatte sina studier i orgelspel för professor Leon Bator vid Musikakademin i Gdansk. Narloch har deltagit i flera orgelkurser, bl. a. i Tjeckien, Schweiz och Tyskland. Sedan 1982 bor och arbetar han i Koszalin, där han verkar som konstnärlig ledare för den kända internationella orgelfestivalen. Sedan 1994 är han ledare för flera internationella kurser för interpretation i orgelspel som organiserades på uppdrag av Polens kulturministerium. Kurserna leddes även av andra kända organister som Christopher Stembridge, Klaus Eichhorn, Vincent Warnier, Jaroslav Tuma, Wolfgang Seifen, Peter van Dijk.

Bogdan Narloch har konserterat i Polen och utomlands, bl. a. i Tjeckien, Sverige, Finland, Frankrike, Tyskland och Schweiz. Han samarbetar med Koszalins filharmoniorkester som solist, kammarmusiker och ackompanjatör. Dessutom är han adjunkt vid musikinstitutet i Slupsk och orgellärare i musikhögskolan i Koszalin. Han är medlem i kyrkomusik- och sångnämnden i Koszalins stift.


LEOPOLDAS DIGRYS 

Professor Leopoldas Digrys, född 1934, studerade orgel i Vilnius, Prag och Moskva. Tidigt i karriären grundade han Litauens orgelskola. Från 1960 till 2001 undervisade han vid Litauiska Musikaliska akademin och introducerade där orgelundervisning 1962. På professor Digrys initiativ bildades 1991 ”Centrum för religiös musik” vid St. Casimirkyrkan, som sedan dess, arrangerar över 60 konserter varje år. Han har bidragit till att ett antal orglar byggts i Vilnius, bl a i konserthuset (1963), musikaliska akademin (1964), katedralen (1969) och i St. Casimirkyrkan (2003). Dessutom i konserthuset vid Klaipedas universitet. Under åren 1968 – 1987 arrangerade professor Digrys orgelfestivaler i Vilnius, vilket var ovanligt i det tidigare Sovjetunionen.

Professor Digrys’ konstnärliga aktivitet återspeglas i över 2000 orgelkonserter i så gott som alla länder i Europa och i det tidigare Sovjetunionen. Han har deltagit i ett stort antal orgelfestivaler bl a ”Sophia Autumn”, ”Moscow Stars”, i Zürich, Salzburg, J.S. Bach-festivalen i Bremen och Leipzig. Han har även suttit som jurymedlem vid de internationella orgeltävlingarna i Prag, Kiev och Vilnius.

Professor Digrys har inspirerat flera nationella och internationella tonsättare till att komponera orgelmusik och har uruppfört många av dessa verk. Han har gjort 19 skivinspelningar. 1976 gjordes en filmdokumentär om professor Digrys under namnet ”Orgelmästaren”. Numera är han ledare för ”Centrum för religiös musik” i Vilnius.


VIA REGALE 

Kammarensemblen Via Regale grundades år 2004 av violinisten John Emanuelsson och är verksam på projektbasis. Ensemblens medlemmar är alla professionella musiker och aktiva karriärer i olika orkestrar eller läroinrättningar.

Tidigare projekt är bl.a. Vivaldis årstider, solist & dirigent John Emanuelsson, Boccherinis Stabat Mater, solist Susanne Westerlund, sopran, W.A.Mozart klarinettkvintett, solist Johan Cantell. Via Regale har gett konserter i bl.a. Helsingfors, Sibbo, Esbo, Borgå, Närpes och Vasa/Korsholm. Under år 2007 framträder ensemblen bl.a. i Tempelplatsens kyrka i Helsingfors, Ålands orgelfestival och i finska kyrkan och Orsa Kyrka i Sverige.

Den indiskfödde svenske diplomviolinisten John Emanuelsson har studerat vid Musikhögskolan i Göteborg, konservatoriet i Utrecht och vid Sibelius-Akademin i Helsingfors. Emanuelsson har deltagit i mästarkurser för bl. a. Mark Lubotski och Viktor Pikaizen och bland de viktigaste lärarna märks Anatoli Melnikov, Seppo Tukiainen och prof. Pawel Radzinski. I kammarmusik har pianisten prof. Ralf Gothóni och cellisten Frans Helmersson haft stort inflytande. John Emanuelsson har en bred repertoar som omfattar även nutida solo- och kammarmusikverk. Han har uppträtt som solist och kammarmusiker i flera europeiska länder. John Emanuelsson har arbetat bl.a. i kammarorkestern Musica Vitae, Växjö, Lojo stadsorkester, Saimaa Sinfonietta, Villmanstrands stadsorkester och som lärare i violin vid bl. a. Grankulla musikinstitut, Musikinstitutet Juvenalia samt Stockholms Musikpedagogiska Institut SMI. John Emanuelsson är grundare och ledare för Kammarensemble Via Regale, dirigent för Nordsjö sångkör sedan hösten 2007 samt konstnärlig ledare för musikfestivalen "Midvintermusik i Östra Helsingfors".

Violinisten Elina Kivinen utexaminerades som violinpedagog från Helsingfors konservatorium år 2002. Hennes lärare var där Seppo Reinikainen och Lajos Garam. Läsåret 1999–2000 spenderade hon som Nordplus-stipendiat vid Göteborgs musikhögskola där hon studerade för Per Enoksson och Lisbeth Vecchi. Elina Kivinen har sedan år 1992 verkat som violinist i Lojo stadsorkester, och även som solist. Elina bedriver fortsättningsstudier vid musikakademin i Bydgoszcz sedan hösten 2008 med prof. Pawel Radzinski som lärare.

Altviolinisten Hanna Tyrväinen är lärare i altviolin vid Drumsö musikinstitut och frilansar i olika orkestrar. Hanna är också en av Finlands få barockaltviolinister och är aktiv medlem i Helsingfors barockorkester och Sjätte våningens orkester.

Cellisten Heikki Hämäläinen började sina cellostudier som sjuåring i Västra-Nylands Musikinstitut. Hans lärare var Aniko Sabjan, Hillevi Karttunen-Heikkinen och Jukka Tyrväinen. År 2002 började han sina studier vi Åbo yrkeshögskola utbildningsprogrammet för musik med Jukka Perksalo och senare Timo Hanhinen som lärare. Hämäläinen har deltagit i mästarkurser för bl.a Hannu Kiiski, Jan-Erik Gustafsson, Erkki Lahesmaa samt Pauli Heikkinen. Orkestererfarenhet har han fått i bl.a Åbo stadsorkester och Lojo stadsorkester där han från och med år 2001 varit regelbunden vikarie.


ROMAN PERUCKI 

född 1961, har studerat orgel vid Musikakademin i Gdansk, Polen, för professor Leon Bator. Han avlade sin examen 1985 och därefter deltog han i flera internationella mästarkurser. Sedan 1985 är han docent vid Musikakademin i Gdansk och första organist i Olivakatedralen. Sedan 1992 är han generalintendent och konstnärlig ledare för den Baltiska Statsfilharmonin i Gdansk samt ordförande i musikföreningen "Musica Sacra". Dessutom är Roman Perucki ledare för den internationella Sweelink- orgeltävlingen samt för konsertserien "Närmare Bach".

Perucki har konserterat i de flesta länderna i Europa. Han har gjort flera radio- och TV  framträdanden samt spelat in många CD-skivor. Hans inspelning av Francois Couperins "Messe pour les Paroisses" blev 1991 vald till Polens bästa CD-inspelning av orgelmusik.


THOMAS NIPP 

Thomas Nipp, född 1969, studerade orgel för bl a Maciej Zborowski, organist i Vaduz-katedralen i Liechtenstein. Senare studerade han vid Akademin för kyrkomusik i Lucern i Schweiz. Thomas Nipp erhöll sitt orgeldiplom 1996. Han fortsatte sina studier för Naji Hakim i Paris och Franz Lehmdorfer i München. Han har deltagit i mästarklasser för bl a Michael Radulescu, Marie-Claire Alain och Guy Bovet. Han har gett konserter i många länder, bl a Schweiz, Österrike, Tyskland, Frankrike, Norge, Lettland och Belgien.

Thomas Nipp arbetar även som lärare i orgel- och pianospel och som kördirigent. Han är organist i St Nikolaus-kyrkan i Balzers i Liechtenstein. Speciellt intresse har Thomas Nipp för Lichtensteintonsättaren Joseph Gabriel Rheinberger. I februari 2005 gav han föreläsningar (mästarklass) om orgelverk av Rheinberger i Trondheim. Han är också styrelsemedlem i Internationella Rheinbergersällskapet.


FRIDA JANSSON 

Frida Jansson är född 1985 och uppvuxen på Åland. Musikintresset väcktes då hon som 10-åring började spela fiol på Ålands Musikinstitut. Under gymnasiet började hon ta sånglektioner och insåg snart att det var sången hon ville satsa helhjärtat på. Frida flyttade från Åland 2005 för att börja på den sceniska sånglinjen på Kapellsbergs Musikskola, för att sedan fortsätta sina studier i Stockholm på Kungl. Musikhögskolan. Där går hon nu sitt andra år med Lena Hellström-Färnlöf som sångpedagog. Roller under studietiden har bl.a. varit: Maja Gräddnos i Erland von Kochs Pelle Svanslös (2005), Witch of Endor i Vadstena-Akademiens uppsättning av Händels Saul (2007) och Belinda i Henry Purcells Dido & Aeneas på Confidencen (2008).

Frida Jansson är också med i tv-serien Mästersångarna (FST), där man får följa sex unga nordiska sångare under en kurs med operasångerskan Monica Groop och pianisten Gustav Djupsjöbacka. Vid sidan av sina musikstudier har Frida under hösten 2008 medverkat i Sörmlands Musik och Teaters uppsättning av Jerome Kerns Showboat, i rollen som Magnolia.


FRIDA ÖSTERBERG 

Frida Josefin Österberg, mezzosopran, föddes 1985 och är uppvuxen i Mariehamn på Åland.
Hon började sina sångstudier vid Ålands Musikinstitut med Catherine Frisk Grönberg som lärare.
År 2005 studerade hon klassisk sång med scenisk inriktning för Karin Bengtsdotter Olsson vid Kapellbergs Musikskola i Härnösand. Året därpå flyttade Frida Josefin till England där hon inledde sångstudier för Christine Cairnes vid Birmingham Conservatoire, University of Central England.

Vid konservatoriet gjorde hon bl a rollerna ”Cherobino” (”Cherubin”) i operan ”Le nozze di Figaro” (”Figaros bröllop”) av Wolfgang Amadeus Mozart och ”Anita” i musikalen ”West Side Story” av Leonard Bernstein. Under sin andra termin i England blev Frida Josefin uttagen att representera konservatoriet i den nationella tävlingen ”Kathleen Ferrier Bursary for Young Singers”. 

På våren 2008 tog Frida Josefin sin examen, ”Certificate of higher education” av ”Birmingham Board of Examination”. På hösten 2008 inledde hon sina studier vid Operahögskolan, Göteborgs Universitet.
Under sommaren gör Frida Josefin rollen som ”Carmen” i operan med samma namn av Georges Bizet i Oxford, England.

Vidare deltar hon som solist i Felix Mendelssohn Bartholdys oratorium ”Elias”, Antonio Vivaldis körverk ”Gloria” och Wolfgang Amadeus Mozarts ”Requiem”.


KAJ-GUSTAV SANDHOLM 

Kaj-Gustav Sandholm (född 1944) utexaminerades som kantor-organist från Sibeliusakademin år 1967. Som kantor i Mariehamns församling har han arbetat upp ett framgångsrikt musikarbete, där också barnarbetet har haft en central roll. Vid sidan av sin tjänst har han lett Ålands sång- och musikförbunds oratoriekör, som bland annat representerat Finland på de nordiska kyrkomusikdagarna. Åren 1975-80 var han musikalisk ledare för Finlands svenska kyrkosångförbund och åren 1985-95 förbundets ordförande. Under 25 år har Sandholm varit den drivande kraften bakom Ålands orgelfestival.

Kaj-Gustav Sandholm har utsetts till Årets kantor av styrelsen för Finlands Kantor-organistförbund. Valet motiverades med Sandholms breda och mångsidiga verksamhet i den egna församlingen och i hela Ålands musikliv.


MARKUS KARAS 

Markus Karas som föddes 1961, studerade kyrkomusik vid musikhögskolan i Frankfurt am Main för professor Edgar Krapp (orgel), professor Wolfgang Schäfer (dirigering) och professor Heinz Wemer Zimmermann (kontrapunkt och musikteori). Efter sin diplomexamen genomförde han sin konsert-organistexamen i professor Krapps mästarklass. Sedan 1988 har Markus Karas undervisat i koralmusik och organiserat seminarier i kompositionsteknik och interpretation inom orgellitteraturen.

Hans flitiga turnerande har fört honom till de flesta länderna i Europa, såväl som i Nordamerika och Ryssland. Hans begåvning och mångsidighet har dokumenterats sedan 1984 genom många radio- och TV-produktioner samt CD- och DVD-inspelningar.

Sedan 1989 är han organist och körledare i Bonnkatedralen. Han deltar regelbundet i den årliga Beethovenfestivalen i Bonn. Markus Karas har även komponerat piano- orgel- och körmusik. Sedan 2001 är han ledare för den berömda ”Rheinischen Kinder- und Jugendchor” och den prisbelönta kören ”BonnSonata”.

startsidan