artister 2011

.

MIKAEL FAGERHOLM 

har efter Teater- och Operahögskolan i Göteborg varit engagerad som operasångare i Norge, Sverige och Finland. På den Norske Opera i Oslo har han uppträtt bl a som Nemorino i “Kärleksdrycken” (Norsk TV-produktion), Tarnino i “Trollflöjten”, Simon i “Tiggarstudenten” och Alfredo i “La Traviata”. I Sverige har han på Folkoperan i Stockholm sjungit bl a Rodolfo i “La Boheme” och Alfredo i “La Traviata”. På Confidencen i Ulriksdals slott sjöng han Don Ottavio i “Don Giovanni” och på Läckö slott Erico i Haydns opera “La vera costanza”. I Finland har han sjungit Don José i “Carmen”, Hertigen i “Rusalka”, Rautavaaras “Auringon talo” och Rodolfo i “La Boheme”. På Svenska Teatern i Helsingfors har han varit engagerad som Rewanall i “Teaterbåten” som Freddy i “My Fair Lady”. Dessutom har han uppträtt med huvudrollen i Kaj-Erik Gustafssons kyrkoopera “Jona”, i Gustafssons komponerade beställningsverk “Jubileumskantat vid Kungliga Svenska Vitterhets Academiens 250-års jubileum” inför svenska kungen på Kungliga slottet i Stockholm, samt senast i hans opera “Ispalatset”. Musik av Jack Mattsson har av Mikael framförts i bl a Eriks roll i “Katrina”, i “Serenad” och en del sånger till text av Runeberg. Inom sakralmusiken har Mikael också varit engagerad som solist i bl a Lars Karlssons “Ludus latrunculorum”, Bachs Juloratorium, H-moll mässan och Magnificat, Mozarts Requiem, Beethovens Missa Solemnis, Rossinis Stabat Mater m fl.


ESA TOIVOLA 

Esa Toivola fick sin grundutbildning i Kuopio där han specialiserade sig i improvisation (lärare: Mikko Korhonen). Därefter genomförde han orgelstudier i Amsterdam för Pieter van Dijk, i Piteå för Hans-Ola Ericsson och fick sin konsertorganistexamen 2006. Han har deltagit i flera mästarkurser i Europa. Toivola har redan haft en omfattande konsertverksamhet i Finland, bl.a. sin debutkonsert i Helsingfors domkyrka 2005. Han framträder också som ackompaniatör till stumfilmer.

Toivola har gjort konsertresor till Italien, Sverige, Holland och Tyskland. År 2004 fick han första priset vid den internationella orgeltävlingen i Nijmegen, Holland. Åren 2002-2008 arbetade Esa Toivola som lärare i bl.a. orgelspel och improvisation vid Sibelius-Akademin i Kuopio. Sedan 2008 är han kyrkomusiker i Kangasala församling.


ASTA KRIKSCIUNAITE 

Asta Krikščiūnaitė studerade sång för professor Aldona Vilčinskaitė vid den litauiska musikhögskolan samt i New York 1991-1994. Hon började sin karriär vid Klaipėda Musikteatern med titelrollen i Donizettis Rita och Monica i Menotti The Medium, vilka båda omedelbart blivit hyllade av både kritiker och publik.

År 1989 tilldelades hon ett pris av det litauiska teaterförbundet och tog första pris i tävlingen för unga konstnärer i Moldavien. År 1992 fick hon ett diplom vid Pavarotti International Voice Competition i Philadelphia (USA).

Asta Krikščiūnaitė har skapat många minnesvärda roller på olika teatrar i Litauen. Hennes senaste framträdanden omfattar Kristina i Giedrius Kuprevičius opera Prūsai (Klaipeda Musikteatern), Margarita i Gounods Faust, Julia i Offenbachs Hoffmanns äventyr och Micaela i Bizets Carmen.

Asta Krikščiūnaitė är ofta inbjuden att sjunga vid den estniska nationaloperan. Estniska kritiker har berömt henne för hennes roll som Angelica i Puccinis Suor Angelica och Elisabetta och Elvira i Verdis Don Carlos och Ernani. För hennes meriter till estniska kulturen var Krikščiūnaitė dekorerad med White Star fjärde graden Order 2004. Under 2003 framträdde hon i titelrollen i Puccinis Tosca på Joensuu Opera.

Förutom i opera är Asta aktiv i oratorier och kantater. Hennes stora repertoar omfattar solon i Bachs Matteuspassionen, Händels Dixit Dominus, Liszts Christus, Mozarts Requiem med flera.

Krikščiūnaitė har framträtt med symfoni- och kammarorkestrar i Litauen, Estland, Tyskland, Frankrike och USA. Hon har sjungit under ledning av Lord Yehudi Menuhin (Storbritannien), Mstislav Rostropovitj (Ryssland), Krzysztof Penderecki (Polen), Juozas Domarkas och Saulius Sondeckis (Litauen), Paul Mägi, Arvo Volmer och Andreas Mustonen (Estland), Ingo Ernst Reihl, Pavel Berman (Spanien), och Murray Sidlin (USA). Åren 1999 och 2001 medverkade hon i Warszawa med den nationella filharmoniska symfoniorkestern under ledning av Kazimierz Kord.

Asta Krikščiūnaitės tolkningar av kammarmusik är särskilt förtjusande när hon uppträder med sin ordinarie partner, pianisten Audrone Kisieliūtė. Duons repertoar omfattar sånger av Schubert, Poulenc, Ravel, Barber, Chausson, Bizet och Grieg. De uppträder också med Čiurlionis och Vilnius stråkkvartetter. De två musikerna har förberett ett dussin konsertprogram, spelat in två DVD:n och en CD. De är flitiga gäster i radio och TV. Tillsammans har de turnerat i USA, Sverige, Tyskland, Polen och Ryssland samt deltagit i många internationella festivaler.


RENATA MARCINKUTÉ-LESIEUR 

Renata Marcinkuté-Lesieur utexaminerades 1987 från den litauiska musikhögskolan där hon även studerade piano och orgelspel. Sedan 1991 har hon arbetat vid den litauiska musikhögskolan.

Åren 1991-1992 studerade Renata Marcinkutė-Lesieur vid universitetet Mozarteum (Hochschule für Musik und Darstellende Kunst) i Salzburg, för professor Heribert Metzger. Därefter deltog hon i mästarkurser av framstående europeiska organister som Jean Boyer (Frankrike), Zsigmond Szathmary (Ungern), Jan Laukvik (Tyskland), Guy Bovet (Schweiz), Margaret Philips (England), Ralph Gustafsson, Hans Hellsten (Sverige), Kamiel D'Hooghe och Raymond Schroyens (Belgien). År 1989 vann hon andra pris vid den internationella orgeltävlingen i Kiev och 1991 fick hon tredje pris vid den internationella Čiurlionis piano- och orgeltävlingen i Vilnius. År 1991 var hon pristagare vid den internationella orgelmästerskapskursen i Mechelen (Belgien).

Renata Marcinkutė-Lesieur ger konserter som solist och kammarmusiker. Hon är ofta inbjuden att spela orgel i kyrkor och konsertsalar i många litauiska städer. Hon deltar årligen i litauiska orgel- och kammarmusikfestivaler såsom "St Christopher's Summer Festival", "Nida Organ Music", och "Musica Sacra". År 1999 tillsammans med Ave Vita kören från Vilnius pedagogiska universitet deltog hon med framgång i den internationella körfestivalen i Neuchatel (Schweiz) och år 2000 i den internationella kör- och orgelfestivalen i Loreto (Italien).

Renata Marcinkutė-Lesieur har konserterat i de baltiska länderna samt i Belgien, Polen, Tjeckien, Österrike, Italien, Schweiz och USA. Som solist har hon framträtt med Litauens nationella symfoniorkester, kammarorkestern och med ett flertal körer. Hon spelar ofta verk av franska tonsättare C. Franck, F. Poulenc och O. Messiaen. En viktig plats i hennes repertoar ges till verk av den tjeckiska kompositören Peter Eben.


MARIO PERESTEGI 

En av Kroatiens och Europas ledande artister, Mario Perestegi (född i Zagreb 1971) fick sin grundutbildning för professor Anđelko Klobučar i Zagreb. Efter avlagd examen i orgel- och kyrkomusik fortsatte Mario sin forskarutbildning i orgel under ledning av professor Hubert Bergant vid musikhögskolan i Ljubljana. Hans intresse för fransk orgelmusik tog honom till Paris, där han arbetade med den legendariske organisten Marie-Claire Alain med vilken han studerade tolkning av den franska orgellitteraturen. Åren 2002-2003 studerade han J.S. Bachs leipzigkoraler under ledning av professor Mario Penzar vid musikhögskolan i Zagreb.

Hittills har Mario utfört mer än 300 solokonserter på fyra kontinenter. Han har bl.a. konserterat i Zagreb Konserthuset, Leon Janacek Hall i Brno samt i berömda katedraler över hela världen: Notre-Dame i Paris, Salzburg, Berlin, Zagreb, Bruxelles, Riga, Ljubljana, Maribor, Olomouc, Helsingfors, Trieste, Frombork, Melbourne, Sidney, Washington, Boston, New York och Prag.

År 2005 besökte han Australien (Canberra och Melbourne) och 2006 turnerade han i USA (New York, Washington, Boston, Chicago och Williamsburg). Under 2009 turnerade Mario i Ryssland (Moskva och Sochi).

Mario Perestegi är en efterfrågad artist och lärare. Han inledde sitt pedagogiska arbete på akademien år 1995 vid 24 års ålder. Nu som docent vid musikhögskolan i Ljubljana överför han sin musikkunskap till nästa generation av blivande musiker.


BJÖRN STEINAR SÓLBERGSSON 

Björn Steinar Sólbergsson föddes i Akranes, västra Island 1961. År 1981 blev han färdig med sina studier vid den nationella kyrkliga musikskolan med orgel som huvudämne. Därefter studerade han vidare ett år i Rom för professor James E. Goëttsche och i Frankrike för Susan Landale vid Conservatoire National de Musique de Rueil Malmaison. Sommaren 1986 fick han Prix de Virtuosité i orgelspel. Samma år utnämndes han till organist i Akureyri kyrka på norra Island där han sedan dess har varit mycket aktiv i musiklivet.

Han är ordförande i Akureyri kyrkans konstförening och har varit ansvarig för sommarkonsertserien i Akureyri kyrka. Från hösten 2003 utsågs han till assisterande organist i Hallgrímskyrka i Reykjavík. Han undervisar i orgel vid musikskolan i Reykjavík och i Akureyri.

Björn Steinar spelar orgelmusik från renässans till nutida musik samt isländsk orgelmusik och arrangemang av nordiska folksånger och danser. Hans inspelningar av orgel- och körmusik finns på många CD-skivor och sänds på isländsk radio och TV. År 1999 fick han ett statligt kulturpris, 2001 isländska Optimism-priset och 2002 blev han utnämd till Akureyri konstnär.


ENNIO COMINETTI 

Ennio Cominetti föddes 1957. Efter musikstudier började han med olika musikaliska aktiviteter som bl. a konsertorganist, tonsättare och musikjournalist. Han har konserterat på de mest prestigefyllda orgelfestivalerna i Europa, Asien, Afrika, USA och Canada. Han har hittills givit ca 1000 konserter med en bred repertoar från medeltida till modern musik. Cominetti har gjort flera inspelningar i Italien och Tyskland. Han samarbetar även med olika italienska och utländska musiktidskrifter där han ansvarar för orgel- och körmusik. Han har gjort en biografi om Marco Enrico Bossi, en av de mest kända organisterna i Italien.

Ennio Cominetti har hållit ett stort antal seminarier i Italien, Österrike och Schweiz. Han är konstnärlig ledare för Rassegna Organistica Internazionale di Varenna och Festival Internazionale Lario in Musica. Sedan 1994 är han docent i orgelspel vid mästarkurser sommartid i Tolentino. Sedan 1998 är han organist i Morbegno. Samma år blev han föreståndare för föreningen Musica Sacra och professor i orgelspel vid Arts Academy i Roma.


JANNE SCHAFFER 

Janne Schaffer är en av de mest ansedda och anlitade studiomusikerna i Sverige och har spelat på hundratals svenska plattor. Han har medverkat på plattor med allt från Abba och Cornelis Vreeswijk till obskyra jazz-proggband och udda visplattor.

Janne Schaffer föddes i Stockholm 1945 och spelade 1962-63 med Ted Åströms ”Ted and The Caracas” och 1964-66 i ”The Sleepstones”. 1966-70 studerade Janne ekonomi vid Stockholms universitet men arbetade parallellt med musik. 1969 slog han sig ihop med Ola Brunkert och Björn Stolt och bildade gruppen Opus III. Han började sedan arbeta som studiomusiker och blev snart en av Sveriges mest anlitade gitarrister, både i radio, TV och på platta. Han har också arbetat med en rad lång kända musiker, både svenska och utländska, som t.ex. Abba, Robert Broberg, Ankie Bagger, Bob Marley och Toto. Janne har även komponerat filmmusik och har under 80-talet arbetat i mer humoristiska sammanhang, både på platta och live, tillsammans med det spexpräglade "showbandet" Electric Banana Band.

Förutom Opus III var han även en ledande musiker i jazz-rock grupperna Hörselmat (Svenska Löd AB), Ablution, Baltik och internationella Pop Workshop. Hans soloskivor som kommit med jämna mellanrum sedan 1973 innehåller lugn instrumental jazz-rock, tekniskt sett mästerlig men melodiskt och musikaliskt sätt kanske inte fullt lika spännande som hans arbete i andra band. Hans andra skiva sägs vara hans mest omtyckta av hans tidiga skivor.


MARKUS WARGH 

Markus Wargh är född 1969 i Jakobstad. Han studerade orgelspel och improvisation vid Sibelius-Akademin och fick sitt diplom med högsta betyg 1991. Åren 1992-1995 fortsatte han sina studier vid Piteå musikhögskola. Han tilldelades titeln konsertorganist 1995. Markus Warghs enastående talanger på att improvisera har dragit stor uppmärksamhet. Skapa musik på impuls för tillfället har alltid varit en viktig del av Warghs konstnärskap. Han improviserar ofta tillsammans med andra instrumentalister och sångare. Kombinationen av olika instrument har banat väg för en ny, mycket kreativ och intressant musik.

Som tolk av klassisk musik utför han ofta orgelverk av Bach, förutom stora romantiska virtuosa orgelverk. Wargh har uppträtt på olika håll både i hemlandet Finland och i andra nordiska länder. Han har också deltagit i många orgelfestivaler och har gjort flera radio- och TV-inspelningar. Åren 1995-2001 undervisade han i orgelspel och improvisation vid Piteå musikhögskola. För närvarande arbetar han som konsertorganist och organist i Luleå domkyrka.


MATTHIAS GIESEN 

Matthias Giesen är född 1973 i Boppard, Rhein. Han har studerat kyrkomusik, musikteori och orgel vid musikhögskolan i Köln för professorerna Clemens Ganz och Johannes Geffert. Därefter fortsatte han sina studier i orgelspel för professor Bernard Haas vid musikhögskolan i Stuttgart. Vidare genomförde han universitetsstudier i musikteori för Heinrich Schenker och Martin Eybl vid musikuniversitetet i Wien. År 2002 började han studera som doktorant musikvetenskap och filosofi vid universitetet i Salzburg.

Sedan 1999 arbetar Giesen som organist i S:t Augustin-klostret i S:t Florian, Österrike där han också utför arbeten i stiftes musikbibliotek. Han har gjort flera radio- och TV inspelningar (senast för ORF) samt spelat ett flertal konserter i hemlandet och utomlands. År 1998 vann han första pris vid Akademin Organ Konkurrens Bayreuth.

Sedan 2000 är Giesen föreläsare i musikteori vid musikhögskolan i Köln och vid Bruckner konservatoriet i Linz samt lektor vid institut för musikvetenskap vid universitetet i Wien.


LITA GUSTAVSSON 

Lita Gustavsson är född 1955. Studierna som ung avbröts av familjebildning och upptogs 1988. Hon har avlagt kantorsexamen 1991 och senare flöjtpedagogexamen. Därefter fortsatte hon med specialiseringsstudier och fick diplom i flöjtspel vid Yrkeshögskolan i Åbo 1998.

 

BERTIL ANDERSSON 

Bertil Andersson är född 1966 i Eckerö. Efter lärarexamen i klassisk gitarr vid Jakobstads Konservatorium 1993 följde några år som lärare på musiklinjen vid Lärkkulla folkakademi i Karis. I arbetet ingick också att fungera som arrangör, repetitör och kapellmästare för dans och musikalproduktioner vid den lokala teatern Tryckeriteatern.

Trots ett väldigt inspirerande arbete i Karis drog ändå den åländska naturen Bertil tillbaka till hemtrakterna och sedan år 2000 arbetar han som prorektor och lärare i ämnena gitarr, elgitarr, elbas och band vid Ålands Musikinstitut.

Bertil räknar fortfarande den klassiska gitarren som sitt huvudinstrument trots att han numera kanske mer kunde beskrivas som en musikalisk mångsysslare som förutom yrket som instrumentpedagog är känd runt om på Åland som arrangör, kompositör, körledare, kapellmästare, ljud och ljusdesigner m.m.

Bertil Andersson har gett solokonserter på gitarr samt fungerat som ackompanjatör och kammarmusiker i många olika sammanhang, ofta tillsammans med frun Lita Gustavsson, flöjt även om konserterandet, med åren, har hamnat lite i skuggan av alla andra åtaganden.


KAROL HILLA 

Karol Hilla studerade orgelspel under ledning av professor Roman Perucki vid musikhögskolan i Gdansk. År 2008 utexaminerades han med utmärkelse från Hochschule für Musik und Theater i Hamburg, där han studerade åren 2002-2008 under ledning av prof. Wolfgang Zerer (stipendium, forskarutbildning). Han deltog i många mästar- och improvisationskurser vilka leddes av Harald Vogel, Susanne Landal, Jon Laukvik, Marek Topolski m.fl.

Hilla har konserterat i Polen, Tyskland, Ryssland, Frankrike och Nederländerna. Som solist och orkestermusiker samarbetar han med polska symfoniorkestrar, bl.a. med "Camerata Nova" i Szczecin och "Capella Gedanensis” i Gdansk. Hilla vann andra pris i den nationella orgeltävlingen i Rumia. Han har varit deltagare i den internationella Jan Pieterszoon Sweelinck-orgeltävlingen i Gdansk (2000). År 2002 deltog han i den internationella orgeltävlingen "Grand Prix de Chartres". Under flera år har han varit presentatör av den kända orgeln i Oliwa-katedralen i Polen.

Karol Hilla arbetar även som organist och körledare i S:t Ignacy Bobola-kyrka i Gdynia. Han är även konstnärlig ledare för orgelkonsertserier i norra Polen.


JÉRÔME FAUCHEUR 

Faucheur föddes i Lille (Frankrike) den 17 april 1953. Han började sin första musikaliska utbildning vid åtta års ålder och spelade orgel för lokala organister i hans hemtrakter. Därefter fortsatte han sin utbildning i "Conservatoire National de region" i Lille 1971. Som elev till Jeanne Joulain vann han 1974 ett pris i den krävande tävlingen "Médaille d’Or d’Orgue et d’Improvisation". Efter det vann han det franska radio och TV-Network (ORTF) priset "Premier Prix d'Orgue" samt "High Diploma for Organ" av Sacred Music Institute of Rouen. I Paris studerade Jerome privat i tre år med Jean Langlais och Rolande Falcinelli.

För närvarande är han professor i orgelspel vid musikskolan i Comines, Hazebrouck och Lille Institute of Sacred Music. Han är också en titulär organist i Wambrechies och Bondues, där han har en ny orgel sedan 2004.

Jérome Faucheur har hittills spelat över 350 konserter i Frankrike, Belgien, Schweiz, Österrike, Luxemburg, Italien och Spanien. I USA uppträdde han i New York i St. Patrick's Cathedral, Washington National Cathedral och i San Francisco St. Mary's Cathedral. I England spelade han i St Paul's Cathedral-Celebrity, i Westminster Cathedral på den stora orgeln, i Westminster Abbey och vid olika orgelfestivaler i St. Alban, Canterbury, Portmouth, Chicester.

Faucheur har spelat in ett flertal CD-skivor samt givit ut en lärobok för orgelstuderanden.


ALESSANDRO BIANCHI 

Alessandro Bianchi studerade vid musikkonservatoriet i Piacenza, där han utexaminerades i orgelspel och komposition. Han har ytterligare deltagit i mästarkurser under ledning av Nicholas Danby och Arturo Sacchetti. Han är organist i basilikan St. Pauli i Cantu och ordförande i föreningen "Amici di dell'Organo Cantu".

Bianchi har konserterat i de flesta europeiska länderna samt i USA, Argentina, Uruguay, Hongkong, Mexiko och Australien. Som professor i orgelspel leder han mästarkurser i Italien, Tyskland, Spanien, Mexico, USA. Han har spelat in många CD-skivor och brukar även sitta i juryn på många orgeltävlingar. Han är också organist i den anglikanska kyrkan "Scuola della Cattedrale Corale" i Lugano.


startsidan