artister 2012

.

KAJ-GUSTAV SANDHOLM  

Kaj-Gustav Sandholm (född 1944) utexaminerades som kantor-organist från Sibeliusakademin år 1967. Som kantor i Mariehamns församling har han arbetat upp ett framgångsrikt musikarbete, där också barnarbetet har haft en central roll. Vid sidan av sin tjänst har han lett Ålands sång- och musikförbunds oratoriekör, som bland annat representerat Finland på de nordiska kyrkomusikdagarna. Åren 1975-80 var han musikalisk ledare för Finlands svenska kyrkosångförbund och åren 1985-95 förbundets ordförande. Under 25 år har Sandholm varit den drivande kraften bakom Ålands orgelfestival.

Kaj-Gustav Sandholm har utsetts till Årets kantor av styrelsen för Finlands Kantor-organistförbund. Valet motiverades med Sandholms breda och mångsidiga verksamhet i den egna församlingen och i hela Ålands musikliv.


HENRYK GWARDAK 

Henryk Gwardak föddes 1951 i Wroclaw i Polen och började spela piano vid fem års ålder. Han hade sedan samma pianolärare i fjorton år, prof. Renata Wandokanty-Michalowska, i musikgrundskolan och i konservatoriet. Vid fjorton års ålder började han studera orgelspel för professor Julian Bidzinski. Orgeldiplom fick han från Musikakademin i Wroclaw 1975. Gwardak arbetade sedan som lärare i två musikskolor, i Legnica och Elblag, och i vardera grundade han en orgelklass. Från 1979 verkade han som organist och körledare i Nikolajdomkyrkan i Elblag. Han var också konstnärlig ledare för den kända internationella orgelfestivalen i Frombork. År 1983 fick han Elblags stads kulturpris för främjandet av stadens och områdets musikliv.

Sedan 1987 har Gwardak verkat som kantor i Saltvik på Åland. Han är samtidigt lärare vid Ålands musikinstitut. År 1993 fick han landskapet Ålands kulturpris. År 2002 tilldelades han Ålands självstyrelses 75-års jubileumsmedalj för hans framgångsrika verksamhet i landskapet. Sedan 2001 är han konstnärlig ledare och styrelseordförande för Ålands orgelfestival, det äldsta årliga musikevenemanget på Åland.

Henryk Gwardak har konserterat i Polen, Sverige, Finland, Tyskland, Norge, Holland, Belgien, Danmark, Island, Frankrike, Storbritannien, Österrike, Schweiz, Italien, Estland, Litauen, Slovakien, Japan och Västindien. Han har gjort inspelningar för radio, TV och film i bl a Finland (YLE), Japan och Tyskland (WDR) och spelat in en CD i Japan. Förutom orgel- och pianospel har Henryk Gwardak ägnat sig åt kammarmusik. Han har ackompanjerat solister och körer i Europas olika länder och konserterat med Polens främsta sångare.


CHRISTIAN JUSLIN 

Christian Juslin är född på Åland. Han inledde sina musikstudier vid Sibelius-Akademins kyrkomusikavdelning 1988 med sång som huvudämne och utexaminerades med musikmagistersexamen.

 Christian Juslin är en mycket mångsidig musiker, han har arbetat som kyrkomusiker, kör-, och orkesterdirigent i Finland och i övriga Norden. Juslin inledde sin operakarriär i Stockholm på Folkoperan i rollen som Alfredo i Verdis La Traviata. Han har också fungerat som solist i flera körverk och har konserterat i bl.a. Finland, Sverige, Norge, Singapore, Kina, Italien, Österrike, Island.

Christian Juslins operarepertoar inkluderar roller såsom MacDuff (MacBeth), Cavaradossi (Tosca), Otello, Alfredo (La Traviata), Pinkerton (Madama Butterfly), Don José (Carmen), Canio (Il Pagliacci) Des Grieux (Manon Lescaut) och Jonatan (Kung Karls jakt). Till de instuderade rollerna hör bland annat: Siegmund (Die Walküre) och Pollione (Norma).


MATHIAS KJELLGREN 

Mathias Kjellgren föddes 1973 i Stockholm där han vid Kungliga Musikhögskolan avlagt såväl kyrkomusiker som solistdiplom examina. Därefter följde studier utomlands för bl.a. professor Jean Boyer och framför allt för professor Montserrat Torrent. Sedan 1997 arbetar han som organist vid de båda tre-manualiga orglarna i S:ta Maria Magdalena kyrka i Stockholm.

Han undervisar i solistiskt orgelspel samt orgelmetodik vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och är även orgellärare vid Södra Latins Gymnasium och Nordiska Musikgymnasiet.

Mathias Kjellgren bedriver sedan länge en mycket omfattande konsertverksamhet med konserter överallt i Europa och USA. Han är speciellt uppmärksammad som interpret av den romantiska musiken samt tidig spansk och fransk musik. Mathias har nyligen erhållit ”Prix d’Alain 2011” för bästa interpretation av Jehan Alains orgelmusik.

Han förekommer på en rad cd-inspelningar och framträder ofta i såväl nationell som internationell radio och television.


FRANTISEK VANICEK 

Frantisek Vanicek är född 1969. Han studerade orgelspel vid konservatoriet i Pardubice för professor Josef Rafaja och i musikhögskolan i Prag för professor Jan Hora. Därefter fortsatte han med sina studier vid musik- och konstakademin i Utrecht. Han har vunnit andra pris i Albert Schweitzers orgeltävling i holländska Deventer år 1991. Samma år fick han utmärkelse ”Premier Prix” av den tjeckiska musikfondens internationella jury.

Sedan 1989 har Vanicek gett över 800 orgelkonserter världen över: Japan, USA, Australien, Singapore, Italien, Schweiz, Österrike, Tyskland, Frankrike, Spanien, Belgien, Polen, Danmark, Sverige, Norge, Slovakien m.fl., men främst i Nederländerna.

Publiken och kritikerna uppskattar hans stora talang med pressrubriker som "Lysande uppsättning och glänsande dominerande spelet" (De Orgelvriend, 1991), "Den enastående konstnären" (Corriere di Torino, 1994), "Fascinerat orgelspel" (Frankfurter Neue Presse, 1999) eller "Orgelmusik till perfektion "(PNP Passau, 2009).

Sedan 1995 undervisar Frantisek Vanicek i orgelspel vid University of Hradec Kralove.


PAULI PIETILÄINEN 

Pauli Pietiläinen har studerat orgel och kyrkomusik vid Sibelius-Akademin i Helsingfors. 1986 avslutade han sina studier och tog examen med högsta betyg i orgelspel och improvisation. Därefter kompletterade han sina studier för Wolfgang Rübsam i Chicago och Anders Bondeman i Stockholm. Han har även deltagit i många mästarkurser utomlands. År 1992 gav han sin debutkonsert.

Pietiläinen kombinerar musikalitet och originalitet med en ständig nyfikenhet och en härlig humor, och han har ett särskilt intresse av att framföra orgelarrangemang och improvisera.

Pauli Pietiläinen har konserterat i Finland, Sverige, Tyskland, Frankrike (Paris Notre-Dame m.m.), Schweiz, Italien, USA, Ryssland, Polen, Ungern, Argentina, Singapore och Hong Kong. Han har gjort inspelningar för Finlands Rundradio och gett ut ett antal CD-skivor.

Åren 2000-2005 var han titulär organist i Åbo domkyrka. Sedan 2005 fungerar han som organist i Korskyrkan i Lahtis, där han också ansvarar för körledning. Han är även ledare för en internationell orgelfestival i Lahtis.


ULF SAMUELSSON 

Ulf Samuelsson studerade 1980-1982 på kyrkomusikerlinjen vid Sköndalsinstitutet i Stockholm, därefter 1982-1986 på kyrkomusikerlinjen vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. 1981-1986 innehade han kantorstjänsten i S:ta Eugenia katolska församling i Stockholm, 1986-1992 var han organist i Nybro församling. 1992-2008 verkade han som organist och körledare i Olaus Petri församling i Örebro. Sedan augusti 2008 är han åter verksam som kyrkomusiker i S:ta Eugenia katolska församling i Stockholm och dessutom musikkonsulent för Stockholms katolska stift.

Samuelsson har spelat in ett flertal skivor, bl.a på Naxos förlag och Proprius förlag. Orgelkonserter med Ulf Samuelsson har direktsänts i riksradions program 2 vid ett par tillfällen. Han konserterar flitigt som organist runt om i Sverige och har även spelat utomlands, som ex. vid Bachfestivalen i Rostock, Tyskland 1995, Ålands orgelfestival 1999, 2000 och 2003 och under 2003 och 2004 vid ett flertal tillfällen i Italien.

1990 uruppförde han tillsammans med Nybro Motettkör och Camerata Roman, Jan Wallgrens Requiem ”För levande och döda”, till texter av Tomas Tranströmer. För bl.a detta fick Samuelsson 1992 Nybro kommuns kulturstipendium. År 2001 fick han Örebro kommuns föreningsledarstipendium och 2004 Nerikes Allehandas kulturpris. Under 2004 och 2005 gav han, i bl.a Örebro, en konsertserie med Bachs samtliga orgelverk. Serien repriserade han sedan under åren 2006 och 2007 i Östergötland och Sörmland.

Under sex veckor sommaren 2008 genomförde Ulf Samuelsson en tredje turné med Bachs samtliga orgelverk. Denna gång i en serie genom hela Sverige med den första konserten i Kiruna och den sista i Ystad. Sammanlagt 23 konserter och 250 mil på cykel!


THE SYDNEY CONSORT 

The Sydney Consort är en av Australiens mest aktiva ensembler som ägnar sig åt musik från 1600 och 1700 talen. Ursprungligen bestod ensemblen av tre medlemmar och så småningom utökades gruppen med Australiens bästa musiker och sångare till en liten kammarorkester på upp till femton personer.

 Ensemblen bildades år 1997 och leds nu av två konstnärliga ledare, Monika och Stan Kornel. Sydney Consort är en ensemble fokuserad på att föra fram skönhet och visdom i barockmusiken till en snabbt växande publik. Ensemblen har uppfört musik från 1500-1700 talet, liksom nutida australiensisk musik och med konsertteman som engelska, franska, tyska och italienska barocken, musik och poesi samt J S Bach-konserter.

År 2000, 250-årsjubileum av J S Bachs död, framförde Sydney Consort den vokala och instrumentala musiken av Bach med spektakulära konserter i St. James Church. Ofta bjuder ensemblen andra kända och duktiga australiensiska konstnärer, instrumentalister och sångare för att ytterligare berika föreställningarna och bredda repertoaren.

Sydney Consort uppträder regelbundet med Sydney skådespelare och poeter som en följd av en pågående relation med ”Poets and Writers Society”. En konsert med engelsk musik från 1600-talet och Shakespeare’s sonetter var en särskilt framgångsrik produkt av denna konstförening. Ensemblen uppträder regelbundet i klassiska radioprogram och i Sunday Live ABC Classic FM.

Sydney Consort har deltagit i flera musikfestivaler världen runt. Åren 2005, 2007 och 2009 genomförde ensemblen sina europeiska turnéer i Italien, Tyskland, Luxemburg, Danmark, Polen och Tjeckien. Sydney Consort har spelat in fyra CD-skivor med inbjudna musiker. Senast spelade de in musik av Georg Friedrich Handel.


MARTIN HEINI 

Martin Heini studerade orgel, piano och kyrkomusik vid musikhögskolorna i Luzern (Schweiz) och Århus (Danmark). Han har avlagt lärarexamen i orgel och piano, kyrkomusik av A-graden och erhöll diplom i orgelspel med högsta betyg. År 1992 var han pristagare vid Bachs internationella orgeltävling i Luzern.

Martin Heini är professor i piano vid universitetet i Luzern. Han är också professor i orgel vid musikhögskolan i Luzern, där han åren 1999-2007 ledde utbildningen i kyrkomusik. I St. Catherine kyrka i Horw har han huvudansvaret för kyrkomusiker och är konstnärlig ledare för konsertserie "Musik vid St. Catherine Horw".

Som solist och ackompanjatör uppträder Martin Heini regelbundet på större orglar i Schweiz och utomlands. Han har konserterat i Tyskland (bl.a. i St. Jacobi kyrka i Lübeck), Österrike (Wien Stephansdom), i Danmark, Finland, Ryssland (i St. Petersburg och Novosibirsk filharmonier) samt i Ukraina och Tjeckien. Hans breda repertoar innehåller orgelmusik från 1600-talet till nutiden. Han har även uruppfört flera verk av schweiziska tonsättare.

Samarbetet med många berömda ensembler och solister dokumenterar Martin Heinis mångsidiga musikaliska verksamhet. Till dem hör bl.a. Sylvia Nopper (sopran), Maria Cristina Kiehr (sopran), Tilmann Zahn (oboe) och Matthias Kofmehl (alphorn). Han har flera gånger uppträtt med Kammarkör Cantus Uzhgorod, Kammarkör Aarau, vokalensemblen Luzern, Luzern Symphony Orchestra och Chamber Philharmonic Orchestra i Novosibirsk med vilken han i januari 2012 spelade in en CD-skiva med orgelkonserter av F Poulenc och C Rütti.

År 2010 fick Martin Heini ett kulturpris av staden Horw där han är verksam.  


FRANZ LÖRCH 

Franz Lörch studerade orgelspel vid statliga Musikhögskolan i München för professor Karl Richter. Efter avslutade studier samarbetade han med professorerna Josef Ahrens i Berlin, Pierre Segond i Genève och Augustinus Kropfreiter i St. Florian, Österrike.

Efter hans första uppträdande i München Herkulessaal konserterade Franz Lörch i stora musikcentrum i Europa som Notre-Dame i Paris, Großmünster i Zürich, St Paul i London, Mozarteum i Salzburg, St Michaeli i Hamburg, Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche i Berlin, Kreuzkirche i Dresden, Sta Maria i Vallicella i Rom.

Lörch har givit konserter i en rad domkyrkor runt om i Europa, bl.a. i München, Passau, Wien, Köln, Mainz, Moskva, Magdeburg, Malaga, Erfurt, Bratislava, Sankt Gallen, Linz, Bourges, Oslo, Salzburg, Helsingfors, Köpenhamn, Bolzano, Budapest, Warszawa, Riga, Edinburgh. Han har uppträtt vid diverse musikfestivaler i Tyskland, Frankrike, Österrike, Slovakien, Italien, Finland, Norge, Danmark, Portugal, England, Sverige, Holland, Polen och Schweiz.

År 1998 genomförde Franz Lörch en konsertturné i USA med bl.a. en spektakulär konsert i S:t Patrick's Cathedral i New York och i Basilica of the National Shrine i Washington.

Franz Lörch har samarbetat med Münchner Philharmoniker och Bayerischen Rundfunk. Han har gjort många radioinspelningar och CD:n i utlandet. Sedan 1992 är han konstnärlig ledare för den internationella orgelfestivalen i München. 


ELISABETH KARLSSON 

Elisabeth Karlsson har instrumental- och ensemblelärarexamen, med flöjt som huvudämne, vid Musikhögskolan i Örebro. Hon har studerat musikvetenskap i Uppsala och är utbildad kantor. Har tidigare bland annat arbetat som sånglärare, kyrkomusiker och körledare. Arbetar på Ålands Musikinstitut sedan 2008 med flöjt, sång och kör.

STEPHAN KEMETTER 

Stephan Kemetter är född i Helsingfors och tog slutexamen i altviolin vid Sibelius-Akademin 1991. Han har både frilansat och varit anställd som orkester- och kammarmusiker innan han började som lärare vid Ålands Musikinstitut 1997.

KLAS EDWALL 

Klas Edvall är cellist, kammarmusiker och cellopedagog. Utbildad med solistdiplom från Tjajkovskij-konservatoriet i Moskva. Som solocellist har han engagerats i ett flertal orkestrar och ensembler. Han turnerar regelbundet såväl i Sverige som i utlandet. Han har även medverkat i en mängd inspelningar för både svensk och internationell radio och TV. Klas undervisar också på Oskarshamns folkhögskola. Han skriver även dramatik, och under hösten 2011 sattes hans barnpjäs upp på Borås Stadsteater.

PATRIK KOMOROWSKI 

Patrik Komorowski är pianist, pedagog och operarepetitör född i Solna, Sverige. Pianostudier på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm (1994-98), diplomstudier på Royal Academy of Music (1998-2000), repetitörslinjen på Operahögskolan i Stockholm, samt partiturstudium och dirigering på SMI (2007-2009). Tjänst som instuderare på Stockholm Operastudio 67 mellan 2006-2010, och ackompanjatör på Ålands Musikinstitut sedan januari 2010.


ROMAN GRYŃ 

Roman Gryń är utbildad vid Frederic Chopin-Musikakademin i Warszawa, Polen, där han år 1983 tog solistdiplomexamen. Därefter följde utlandsstudier, bl.a. för professorerna Timofiej Dokshicer och Edward Tarr i Bayreuth, Tyskland. Han har deltagit i mästarklasser och trumpettävlingar i Pabianice (1980) och Gdansk (1985).

Gryń började arbeta 1983 som förste trumpetist vid Polska Statsfilharmonin i Warszawa. 1986-1988 var han solist vid Pommern-filharmonin i Bydgoszcz och 1986-2007 konsertmästare vid Poznans statsfilharmoni. Han har även samarbetat med en rad orkestrar, bl.a. med Capella Bydgostiensis, Brandenburgische Staatsorchester i Frankfurt och Northamptonshire County Youth Concert Band i Birmingham, Storbritannien. Med dessa orkestrar uppträdde han i Europas samtliga länder och även i USA och Kanada. Han har grundat en kammarensemble "Poznan Brass Quintet" och med gruppen "Tutti e Solo" konserterat och spelat in CD-skivan ”Polsk Barock”.

Roman Gryń är professor i trumpetspel vid Musikakademin i Bydgoszcz och i Poznan. Han sitter ofta i tävlingsjuryn vid internationella mästerskapskurser och festivaler. Han leder även workshops och interpretationskurser inom orkester- och kammarmusik.

BOGDAN NARLOCH 

Bogdan Narloch som föddes 1958, började sin utbildning i musikgrundskolan i Chelmno, Polen och därefter i musiklyceet i Gdansk-Wrzeszcz. Han fortsatte sina studier i orgelspel för professor Leon Bator vid Musikakademin i Gdansk. Narloch har deltagit i flera orgelkurser, bl. a. i Tjeckien, Schweiz och Tyskland. Sedan 1982 bor och arbetar han i Koszalin, där han verkar som konstnärlig ledare för den kända internationella orgelfestivalen. Sedan 1994 är han ledare för flera internationella kurser för interpretation i orgelspel som organiserades på uppdrag av Polens kulturministerium. Kurserna leddes även av andra kända organister som Christopher Stembridge, Klaus Eichhorn, Vincent Warnier, Jaroslav Tuma, Wolfgang Seifen, Peter van Dijk.

Bogdan Narloch har konserterat i Polen och utomlands, bl. a. i Tjeckien, Sverige, Finland, Frankrike, Tyskland och Schweiz. Han samarbetar med Koszalins filharmoniorkester som solist, kammarmusiker och ackompanjatör. Dessutom är han adjunkt vid musikinstitutet i Slupsk och orgellärare i musikhögskolan i Koszalin. Han är medlem i kyrkomusik- och sångnämnden i Koszalins stift.


startsidan