artister 2021

.

JAMES D. HICKS 

Den amerikanska organisten James D. Hicks föddes i Fredricksburg, Virginia. Han har avlagt musikexamen från John Hopkins Universitet samt Yale- och Cincinnati Universitet. Han har även studerat vid musikhögskolan för kyrkomusik och är medlem i det amerikanska organistförbundet "The American Guild of Organists". Han har haft flera olika anställningar som kyrkomusiker i landet.

Hicks är en aktiv organist som har uppträtt både i USA, Australien, Nya Zeeland och Europa. Han har specialiserat sig på musik från de nordiska länderna. Han har spelats in av Sveriges Radio och deltagit i flera olika orgelfestivaler som t.ex. "The International Organ Summer in Reykjavik", "Summartonar på Färöarna" och "Organo Novo" i Helsingfors liksom i andra festivaler i Åbo, Bergen och Oslo. I Sverige har han främst uppträtt i ett flertal domkyrkor.

James Hicks intresse för nordisk kultur och musik har resulterat i en serie CD-skivor under rubriken "Nordic Journey". Hittills har fem volymer kommit ut och fler är på gång. Syftet är bland annat att inte bara upptäcka gammal och glömd nordisk musik utan också att skapa nya verk genom beställningar från samtida kompositörer. Det amerikanska skivbolaget Pro Organo har producerat dessa skivor från Linköpings domkyrka, St. Johannes i Malmö, Skara domkyrka, Västerås domkyrka och nu senast från Kalmar domkyrka. Redan nu finns planer för nya inspelningar.


MAURICE CLERC 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


MARKO HAKANPÄÄ 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


HENRYK GWARDAK 

Henryk Gwardak föddes 1951 i Wroclaw i Polen och började spela piano vid fem års ålder. Han hade sedan samma pianolärare i fjorton år, prof. Renata Wandokanty-Michalowska, i musikgrundskolan och i konservatoriet. Vid fjorton års ålder började han studera orgelspel för professor Julian Bidzinski. Orgeldiplom fick han från Musikakademin i Wroclaw 1975. Gwardak arbetade sedan som lärare i två musikskolor, i Legnica och Elblag, och i vardera grundade han en orgelklass. Från 1979 verkade han som organist och körledare i Nikolajdomkyrkan i Elblag. Han var också konstnärlig ledare för den kända internationella orgelfestivalen i Frombork. År 1983 fick han Elblags stads kulturpris för främjandet av stadens och områdets musikliv.

Åren 1987-2014 har Gwardak verkat som kantor i Saltvik på Åland. Han var samtidigt lärare vid Ålands musikinstitut. År 1993 fick han landskapet Ålands kulturpris. År 2002 tilldelades han Ålands självstyrelses 75-års jubileumsmedalj för hans framgångsrika verksamhet i landskapet. Sedan 2001 är han konstnärlig ledare och styrelseordförande för Ålands orgelfestival, det äldsta årliga musikevenemanget på Åland. Henryk Gwardak har konserterat i Polen, Sverige, Finland, Tyskland, Norge, Holland, Belgien, Danmark, Island, Frankrike, Storbritannien, Österrike, Schweiz, Italien, Estland, Litauen, Slovakien, Japan och Västindien. Han har gjort inspelningar för radio, TV och film i bl a Finland (YLE), Japan och Tyskland (WDR) och spelat in en CD i Japan. Förutom orgel- och pianospel har Henryk Gwardak ägnat sig åt kammarmusik. Han har ackompanjerat solister och körer i Europas olika länder och konserterat med Polens främsta sångare.

Sedan 2014 arbetar Henryk Gwardak som kantor-organist i Krynica Morska, en populär semester- och badort på Vistulanäset vid Östersjön i Polen. Han har även grundat och är konstnärlig ledare för "Sommar orgel- och kammarkonserter" på samma ort.


BALTIC OPERA STRING QUARTET 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


PIOTR ROJEK 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


THERESE KARLSSON 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MARKUS MALMGREN 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


startsidan